onsdag 14. desember 2011

Øystein Orten: Sjabervik (2011)Storslagne noveller


Finslepen fortellerkunst om mennesker i et kystsamfunn på Nordvestlandet gjennom 175 år.


Øystein Ortens nye bok er sjangerbetegnet som en novellesamling, men fremstår snarere som som en original kollektivroman. Det dreier seg om det lille stedet "Sjabervik", kanskje et sted i nærheten av Ålesund, om lengsler og lidelser hos beboere på alle nivåer i lokalmiljøet, fra 1835 og frem til våre dager.

De er her alle sammen; de fremtrer spill levende for oss gjennom Ortens presise fortellerteknikk. Det starter med husmannen som har tyvslaktet en av storbondens sauer så han må i fengsel. Men på grunn av "oppsetsighet" mot fenriken som hentet ham, får han en tilleggsstraff i gapestokken. Det er godt gjort av en nåtidsforfatter å skildre gapestokkens spesielle lidelser så troverdig at leseren kjenner smerten rundt halsen og nummenheten i kroppen.

Alle vi møter er knyttet til dette lille stedet mellom fjellene og havet, et sted som på sett og vis inntar hovedrollen i boken. Ortens skrivekunst utmerker seg med tilsynelatende enkle, meningsladede, psykologisk rammende setninger. Med noen få korte, skarpe riss gir han oss plutselige innganger til sine hovedpersoner, som alle skildres med stor innlevelse og dyp empati.

En tilleggsdimensjon er forfatterens stilistiske beherskelse av fortidig norsk språk, slik det kommer til uttrykk i den danskfødte kapellanens fortvilte oppsigelsesbrev, og "uddrag av reisebeskrivelse" fra en engelsk turist på 1800-tallet. Dette bokprosjektet kunne blitt svært så trivielt. Men det har blitt stort og verdifullt. Takket være en uvanlig  dyktig og innsiktsfull forfatter.Arne Hugo StølanVG 4. desember 2011


2 kommentarer:

  1. you must be so proud! Vel fortjent. Men det veit du jo at eg meiner.

    SvarSlett
  2. Ja, det veit eg :-)

    SvarSlett